Przyjmując pacjentów w Centrum imienia Jaya Monahana, bardzo często słyszę pytanie: „Co mogę jeść, aby uniknąć raka jelita grubego?”.
Moja odpowiedź jest identyczna z tym, co piszę poniżej: stosuj dietę ubogą w tłuszcze (nie powinny one dostarczać organizmowi więcej niż 30% kalorii). Dieta powinna być bogata w owoce, warzywa, potrawy z pełnego ziarna, fasolę i groch, rośliny strączkowe i potrawy białkowe o małej zawartości tłuszczu. Taką dietę powinieneś stosować ty i cała twoja rodzina. I to przez całe życie.
Takie podejście do diety pomoże ci również stracić na wadze, jeżeli jest to potrzebne. Masa ciała jest bardzo ważna, bo otyłość sprzyja rakowi jelita grubego.
Historia mojej pacjentki Jamie jest tu dobrym przykładem. Miała 55 lat; w jej rodzinie zdarzały się przypadki polipów. Gdy została moją pacjentką, miała około 9 kilogramów nadwagi. Bardzo jej zależało na pozbyciu się tych dodatkowych kilogramów. Jednocześnie była zaniepokojona zagrożeniem polipami i rakiem, zaczęła więc przestrzegać zaleconej przeze mnie diety. Zaczęła stopniowo i systematycznie tracić na wadze. Przyjaciółki zaczęły ją pytać, jaką dietę stosuje. Jamie odpowiadała, że nie stosuje żadnej diety, a tylko je zdrowo i racjonalnie, dobierając różnorodne pokarmy, które lubi i które jej smakują.
Zanim wyjaśnię zasady układania racjonalnej diety, przeprowadzę małą ankietę na temat twoich przyzwyczajeń dietetycznych. Gdy wykaże ona, że pewne przyzwyczajenia wymagają zmiany, mam nadzieję, że wystarczy ci determinacji i silnej woli, aby je zmienić.