American Cancer Society (Amerykańskie Stowarzyszenie do Walki z Rakiem) podaje, że u osób, które palą dłużej niż 35 lat, stopień zagrożenia rakiem jelita grubego zwiększa się o 30 do 40%. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Utah wykazały ścisły związek wspomnianej wcześniej niestabilności mikrosatelitarnej z paleniem. Ta niestabilność powoduje, że komórki zaczynają się dzielić w sposób niekontrolowany, dochodzi do pojawienia się gruczolakowatego polipa, a w końcu złośliwego guza. Badacze stwierdzili, że pacjenci z rakiem jelita grubego i z niestabilnością mikrosatelitarną palili ponad 20 papierosów dziennie, zaczęli palić w bardzo młodym wieku i palili przez 35 lat lub dłużej. Wydaje się, że palenie jest ważnym czynnikiem, który znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia niestabilności mikrosatelitarnej i powstawania nowotworów.
Rola diety
Coraz więcej wyników badań wskazuje na znaczą rolę diety jako czynnika zagrożenia rakiem jelita grubego. Dieta zawierająca duże ilości pokarmów roślinnych, takich jak owoce, warzywa i potrawy z pełnoziarnistej mąki, obniża ryzyko zachorowania. Szczególnie warzywa zawierają wiele różnych związków chemicznych chroniących przed rakiem, włączając w to kwas foliowy.
Innym składnikiem odżywczym, który wzbudził sporo zamieszania, jest czerwone mięso. Mięso to negatywny bohater według specjalistów badających zagrożenie rakiem jelita grubego. Ta opinia oparta jest na wielu starannie przeprowadzonych badaniach klinicznych, które wykazały, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa związane jest ze zwiększonym ryzykiem. Badania wykazały na przykład, że osoby jedzące czerwone mięso pięć razy w tygodniu są dwukrotnie bardziej narażone na zachorowanie niż osoby, które jedzą mięso tylko raz w miesiącu.
Mięso zawiera tłuszcz, a tłuszcz stymuluje produkcję kwasów żółciowych, szkodliwych dla komórek okrężnicy. Co więcej, czerwone mięso jest bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem, ale w nadmiarze może powodować produkcję szkodliwych wolnych rodników. Z tych względów nadmiar czerwonego mięsa w diecie uważany jest za czynnik zwiększający ryzyko.
Niedobór kwasu foliowego
Wiele wyników badań wskazuje, że im mniej spożywamy kwasu foliowego, tym większe jest ryzyko zachorowania. Kwas foliowy jest ważną witaminą z grupy B, znajduje się w owocach, warzywach i produktach z pełnego ziarna. Jeżeli w twojej diecie jest mało powyższych składników, powinieneś włączyć je do diety Wprawdzie omawiam kwas foliowy w rozdziale 6, ale warto wspomnieć także tutaj, jak ważne jest pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy przez odpowiednią dietę i zażywanie preparatów multiwitaminowych, zawierających 400 mikrogramów kwasu foliowego. Badania pokazują, że kwas foliowy obniża stopień zagrożenia rakiem jelita grubego.