„Jedz jarzyny, bo to zdrowe”. Niewątpliwie wielokrotnie mama namawiała nas do jedzenia warzyw. Owoce i warzywa zawierają dużo różnych substancji odżywczych, które chronią przed rakiem jelita grubego i innymi przewlekłymi chorobami.
Te naturalne substancje przeciwrakowe to witaminy, sole mineralne i inne naturalne związki chemiczne noszące trudne do wymówienia nazwy, jak izotiocjaniany i saponiny. Te fitochemiczne, czyli roślinne, związki chemiczne mają silne działanie przeciwrakowe.
Jaki jest mechanizm ich działania? Związki fitochemiczne wraz z witaminami i niektórymi solami mineralnymi mają właściwości neutralizowania albo niszczenia wolnych rodników. Wolne rodniki są produktami ubocznymi normalnych reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Mogą one podrażnić komórkę i spowodować, że zmieni się ona w nowotworową, jeżeli nie zostanie w porę zniszczona. Poza niszczeniem wolnych rodników, związki te spełniają również inne funkcje: hamują tworzenie się związków rakotwórczych, wiążą je w przewodzie pokarmowym i pomagają je wydalić w zneutralizowanej postaci, a także są surowcami do produkcji innych przeciwrakowych substancji w organizmie. Mogą one również aktywować geny chroniące komórki przed zrakowaceniem.
Jeden związek pochodzenia roślinnego zwany luteiną jest szczególnie aktywny w ochronie jelita grubego przed rakiem. Luteina jest związkiem wchodzącym w skład grupy zwanej karotenoidami. Badania uczonych z Uniwersytetu Stanowego Utah wykazały, że osoby spożywające dużo luteiny mają współczynnik zagrożenia rakiem jelita grubego o 30 do 40% niższy niż osoby, których dieta jest uboga w luteinę.
Nie zostało jeszcze do końca wyjaśnione, w jaki sposób luteina obniża współczynnik zagrożenia rakiem jelita grubego. Badacze, którzy opublikowali powyższą pracę, przypuszczają, że luteina chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i zapobiega nie kontrolowanemu podziałowi komórek. Szpinak, brokuły, pomidory, pomarańcze i marchew to produkty spożywcze bogate w luteinę.
Wiele owoców i warzyw zawiera dużo kwasu foliowego, witaminy z grupy B, który jest szczególnie aktywny w zapobieganiu raka jelita grubego. Rola tego związku będzie jeszcze omawiana bardziej szczegółowo w następnym rozdziale. Zobaczymy wtedy, jakie ma potężne działanie ochronne.
Ze względu na własności zdrowotne owoców i warzyw musimy pamiętać, aby nasza dieta zawsze zawierała odpowiednią ich ilość. Ze względu na ich wielorakie działanie zdrowotne lepiej korzystać z naturalnego źródła tych wszystkich pożytecznych związków chemicznych, niż przyjmować je w postaci preparatów uzupełniających (tabletek witaminowych). Nawet zaprzysiężonemu zwolennikowi mięsa i ziemniaków dodatek pewnej ilości owoców i jarzyn przyniesie dużą korzyść zdrowotną.
Polecam
Codziennie jedz przynajmniej 2 do 3 porcji owoców i 5 lub więcej porcji warzyw. Staraj się wybierać owoce i warzywa charakteryzujące się żywym, intensywnym kolorem i urozmaicaj dietę różnymi ich rodzajami. W ten sposób zapewnisz sobie szeroki wachlarz związków fitochemicznych. Im więcej, tym lepiej. Porcja warzyw to kubek warzyw surowych, pół kubka warzyw gotowanych lub kubek soku warzywnego. Porcja owoców to 1 świeży owoc (lub część większego owocu), kubek owoców jagodowych, pół kubka świeżych owoców (ugniecionych), ćwierć kubka owoców suszonych lub pół kubka soku owocowego.