Zbyt dużo cukru i potraw zawierających cukier może zwiększać zagrożenie rakiem jelita grubego. Badanie kliniczne „Womens Health Study” wykazało, że u kobiet, których dieta zawierała dużo cukru, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zwiększyło się dwukrotnie. Inne badania, które obejmowały zarówno kobiety, jak i mężczyzn, przyniosły podobne wyniki.
A więc „odcukrzenie” twojej diety będzie bardzo mądrym posunięciem. Pod słowem „odcukrzyć” rozumiem wyeliminować potrawy, do których dodano dużo cukru, a więc łakocie i tak zwane „śmietnikowe jedzenie”. Potrawy zawierające dużo cukru są odpowiedzialne za mnóstwo problemów zdrowotnych: otyłość, cukrzycę, choroby serca i nowotwory.
Zagadka, dlaczego cukier zwiększa ryzyko, nie została jeszcze rozwiązana. Istnieje kilka mniej lub bardziej przekonujących hipotez. Po pierwsze, przypuszcza się, że cukier zwalnia przechodzenie masy pokarmowej przez przewód pokarmowy, co przedłuża czas działania substancji rakotwórczych na śluzówkę jelita. Po drugie, cukier podwyższa stężenie kwasów żółciowych (o ich przypuszczalnej funkcji ułatwiania wzrostu nowotworowego pisałem wcześniej). Po trzecie, długotrwały nadmiar cukru w diecie zakłóca jego gospodarkę i produkcję insuliny, co z kolei może znowu ułatwiać nienormalne podziały komórek.
Polecam
♦ Zmniejsz spożycie deserów, cukierków, ciasteczek, ciast pieczonych, słodzonych płatków śniadaniowych, słodzonych napojów gazowanych, napojów owocowych, dżemów, marmolad i konfitur, jogurtów owocowych i wszystkich produktów spożywczych, których lista składników zaczyna się od cukru.
♦ Czytaj uważnie etykietki na produktach spożywczych. Wybieraj produkty, które zawierają w jednej porcji mniej niż 30 gramów węglowodanów (nie tylko cukru, ponieważ węglowodany są rozkładane do cukru podczas trawienia). Pamiętaj, że słowa, które kończą się na „oza” oznaczają jakiś cukier. Składniki takie jak syrop kukurydziany albo syrop kukurydziany bogaty we fruktozę, to też cukier.
♦ Unikaj napojów zawierających cukier. W to wchodzą napoje gazowane, napoje owocowe, herbata i kawa z dużym dodatkiem cukru i wszelkie lemoniady.