Bardzo możliwe, że wśród przypraw, których używasz w kuchni, jest zioło mające silne własności przeciwzapalne, jeden z głównych składników curry: szafran indyjski. Czynnym składnikiem szafranu jest żółty proszek kurkuma. Curry jest szeroko używane w Indiach i Pakistanie i być może zawartość kurkumy jest, przynajmniej częściowo, odpowiedzialna za niską częstotliwość raka jelita grubego w tej części świata. W hodowlach tkankowych, jak również w doświadczeniach na zwierzętach kurkuma hamuje syntezę COX-2, zatrzymuje wzrost komórek rakowych w różnych stadiach zróżnicowania i działa jako przeciwutleniacz. Z drugiej jednak strony inne badania wskazują, że kurkuma może działać jako prooksydant, a zatem związek ułatwiający powstawanie szkodliwych wolnych rodników.
Inne naturalne składniki, które mogą hamować COX-2, znajdują się w czerwonym żeń-szeniu, rozmarynie, a także w zielonej herbacie, która zawiera katechiny. Jednak dopiero wyniki szeroko zakrojonych badań klinicznych będą mogły odpowiedzieć na pytanie, czy te zioła mają rzeczywiście istotne działanie zapobiegawcze lub przeciwrakowe.
Jestem zwolennikiem leczenia ziołami, jeżeli jestem przekonany o ich skuteczności. Dowodem mogą być tylko poprawnie przeprowadzone badania kliniczne. Zawsze radzę pacjentom, aby podchodzili do ziołowych leków ostrożnie i z rozwagą. Zioła, takie jak kurkuma, są obiecujące, jednak jest za wcześnie, aby zalecać je jako środek przeciwrakowy.