Ostatnio dużo uwagi poświęca się witaminie E. Jest to przeciw- utleniacz znajdujący się w warstwach tłuszczowych błony komórkowej, gdzie współdziała z selenem, chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Witamina E a rak jelita grubego
Twierdzenie, że witamina E chroni przed rakiem jelita grubego i zmniejsza zagrożenie polipami, powinno zostać potwierdzone; zagadnienie to jest przedmiotem licznych badań naukowych. Nie wszyscy wiedzą, że istnieją cztery główne rodzaje witaminy E (tokoferoli) i że każda z tych odmian może działać nieco inaczej na tkanki jelita grubego. Badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Stanowego Utah na dużym materiale wykazały, że spośród czterech rodzajów tokoferoli alfa-tokoferol nieznacznie zmniejszał stopień zagrożenia, podczas gdy gam- ma-tokoferol nieznacznie go zwiększał. Gamma-tokoferol jest najczęściej spotykaną postacią witaminy E.
Najlepsze źródła pokarmowe
Źródłem witaminy E są orzechy, oleje roślinne, zielone warzywa liściaste, otręby pszenne i wzbogacone płatki śniadaniowe. Niektórzy dietetycy sądzą, że uzyskanie dostatecznej ilości witaminy E wyłącznie ze źródeł pokarmowych nie jest łatwe, zwłaszcza gdy przestrzegamy diety ubogiej w tłuszcze. Z tego względu wskazane jest dostarczanie witaminy E w preparatach uzupełniających.
Dawkowanie
Nasze wiadomości dotyczące zależności między witaminą E i rakiem jelita grubego są bardzo skąpe. W związku z tym nie można z pewnością twierdzić, że ta witamina chroni przed rakiem jelita grubego i w jakich dawkach. Jednakże witamina E jest bardzo popularnym dodatkiem, który wielu lekarzy zaleca w zapobieganiu chorobom serca.
Środki ostrożności
Przyjmowanie witaminy E należy przerwać co najmniej na 7 dni przed zabiegiem chirurgicznym lub kolonoskopią. Witamina E, podobnie jak aspiryna i inne związki, zmniejsza krzepliwość krwi.