Wprawdzie najlepszym źródłem witaminy D są promienie słoneczne, ale nie można z tym przesadzać, ponieważ ich nadmiar niesie ze sobą niebezpieczeństwo zachorowania na raka skóry, włącznie z czerniakiem (melanomą). Ponadto nadmierne naświetlanie skóry promieniami słonecznymi prowadzi do jej uszkodzenia, przedwczesnego starzenia i powstawania zmarszczek.
Pokarmowe źródła witaminy D to głównie tłuste słonowodne ryby, takie jak tuńczyk, halibut, makrela, śledź i sardynki. Dobrym źródłem witaminy D jest mleko wzbogacone w tę witaminę i wzbogacone płatki śniadaniowe. Grzyby mitake i shiitake są też dość bogatym jej źródłem. Wiele preparatów wapnia zawiera również dodatek witaminy D. Jest to bardzo dobre połączenie, szczególnie dla osób, które rzadko przebywają na słońcu.
Dawkowanie
Ja zwykle zalecam dodatek witaminy D do diety. Zgodnie ze wskazówkami Narodowej Akademii Nauk polecam 200 jednostek międzynarodowych dziennie dla osób między 18 a 50 rokiem życia, 400 jednostek dla osób pomiędzy 50 a 70 rokiem życia i 600 jednostek dla osób starszych.