Najlepsze źródła pokarmowe witaminy D

Wprawdzie najlepszym źródłem witaminy D są promienie sło­neczne, ale nie można z tym przesadzać, ponieważ ich nadmiar niesie ze sobą niebezpieczeństwo zachorowania na raka skóry, włącznie z czerniakiem (melanomą). Ponadto nadmierne naświe­tlanie skóry promieniami słonecznymi prowadzi do jej uszko­dzenia, przedwczesnego starzenia i powstawania zmarszczek.

Pokarmowe źródła witaminy D to głównie tłuste słonowodne ryby, takie jak tuńczyk, halibut, makrela, śledź i sardynki. Do­brym źródłem witaminy D jest mleko wzbogacone w tę witami­nę i wzbogacone płatki śniadaniowe. Grzyby mitake i shiitake są też dość bogatym jej źródłem. Wiele preparatów wapnia za­wiera również dodatek witaminy D. Jest to bardzo dobre połą­czenie, szczególnie dla osób, które rzadko przebywają na słońcu.

Dawkowanie

Ja zwykle zalecam dodatek witaminy D do diety. Zgodnie ze wskazówkami Narodowej Akademii Nauk polecam 200 jedno­stek międzynarodowych dziennie dla osób między 18 a 50 ro­kiem życia, 400 jednostek dla osób pomiędzy 50 a 70 rokiem życia i 600 jednostek dla osób starszych.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.