Nazwa kwasu pochodzi od łacińskiego słowa folia, oznaczającego „liście”. Zgodnie z tą nazwą bogatymi źródłami kwasu foliowego są ciemnozielone liście warzyw: szpinaku, jarmużu, sałaty rzymskiej. Inne warzywa zawierające kwas foliowy to brukselka, zielone szparagi, brokuły, fasola limeńska, groszek zielony, bataty, melony (kantalupy), pomarańcze i sok pomarańczowy, płatki owsiane i wzbogacone muesli, płatki śniadaniowe, dziki ryż, a także wątroba.
Kwas foliowy jest witaminą, co oznacza, że organizm nie potrafi go syntetyzować: musimy polegać na jego źródłach w pożywieniu lub w preparatach uzupełniających. Jedzenie produktów bogatych w kwas foliowy jest dobrym źródłem tej witaminy, jednak dla pełnego zabezpieczenia dobrze jest uzupełnić dietę przyjmowaniem preparatów multiwitaminowych.
Dawkowanie
Potrzebujemy codziennie około 400 mikrogramów kwasu foliowego. Taka ilość zawarta jest praktycznie w każdym dostępnym na rynku preparacie multiwitaminowym. Maksymalna bezpieczna dawka to 1000 mikrogramów dziennie. Przyjmowanie większych dawek kwasu foliowego może zamaskować niedobór witaminy B12.
W wyborze tabletek zawierających kwas foliowy kierujemy się renomą firmy farmaceutycznej produkującej preparat. W ten sposób możemy być pewni, że kupujemy produkt odpowiedniej jakości, zawierający dokładnie to, co podano na etykiecie informującej o składzie preparatu.