Jakie jeszcze składniki lub suplementy mogą chronić przed polipami i rakiem jelita grubego? Prawdopodobnie bardzo wiele. Chciałbym zwrócić uwagę na znaczenie selenu i witaminy E. Wprawdzie nie dysponujemy bardzo mocnymi dowodami, że odgrywają znaczącą rolę, ale mimo to uważam, że należy im poświęcić parę słów.
Selen jest pierwiastkiem, który pełni rolę przeciwutleniacza i pomaga naprawiać uszkodzenia komórek organizmu. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu, który rozkłada nadtlenki (uszkadzające błonę komórkową) do zwykłej nieszkodliwej wody. Selen może także chronić przed rakiem przez zwalnianie podziału komórek, co pozwala im na naprawę ewentualnych uszkodzeń zawartego w nich DNA.
Selen a rak jelita grubego
Większość badań nad rolą selenu w rozwoju raka zostało wykonanych na zwierzętach. Wykazały one, że pierwiastek ten zwalnia procesy nowotworowe. Wiemy także, że w okolicach, w których woda i ziemia są ubogie w selen, rak jelita grubego występuje częściej, a w okolicach, gdzie stężenie selenu jest wyższe, nowotwór ten jest rzadszy. Jednak rola selenu w obniżaniu ryzyka zachorowania na raka nie została bezspornie udowodniona.
Najlepsze źródła pokarmowe
Najlepszym źródłem selenu w diecie są orzechy brazylijskie (jeden orzech zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na selen), owoce morza, drób, jaja, wątroba, czerwone mięso, ziarna zbóż i płatki kukurydziane. Ponieważ czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, lepiej zapotrzebowanie na selen zaspokajać pokarmami roślinnymi.
Dawkowanie
Zalecana dzienna dawka selenu dla osób powyżej 19 roku życia wynosi 55 mikrogramów. Zwykle zapotrzebowanie to zaspokajamy pokarmami. Tabletki multiwitaminowe zawierają zazwyczaj 20 mikrogramów selenu. Dawka zapewniająca odpowiedni poziom peroksydazy glutationowej jest nieco wyższa i wynosi 100 do 200 mikrogramów dziennie.
Środki ostrożności
Wysokie dawki selenu są toksyczne. Nie wolno przekraczać dziennej dawki 200 mikrogramów.