Czynność odbytnicy jest ściśle skoordynowana z czynnością odbytu, który umieszczony jest na samym końcu układu trawiennego. Tam znajduje się mięsień zwieracz odbytu, który zatrzymuje wydalanie kału i zapobiega nie kontrolowanemu wydalaniu go w nieodpowiednim momencie. Gromadzenie się masy kałowej w odbytnicy powoduje nacisk na odbyt. Ten nacisk rozpoczyna proces wydalania kału. Podczas wydalania kału mięśnie odbytnicy kurczą się, a zwieracz rozluźnia. Jeżeli w danym momencie nie możemy się wypróżnić, to mimo nacisku na zwieracz pozostaje on zamknięty (jest on pod świadomą kontrolą). Dopiero gdy znajdziemy się w odpowiednim „przybytku”, zwieracz odbytu rozluźnia się i kał zostaje wypchnięty na zewnątrz. Czas, jaki upłynął między momentem zjedzenia naszej kanapki a wydaleniem jej resztek z kałem, nazywamy czasem przejścia przez przewód pokarmowy. Jeżeli utrzymujemy zdrową dietę, pijemy dużo wody i jemy potrawy bogate w naturalny błonnik (celulozę), czas przejścia powinien wynosić nieco ponad jeden dzień.
Odbyt

