Półpłynna masa, która pierwotnie była kanapką z tuńczykiem, przedostaje się następnie do jelita cienkiego przez zastawkę zwaną odźwiernikiem. Odźwiernik zapobiega przedwczesnemu przedostawaniu się masy pokarmowej do jelita. Otwiera się on dopiero wtedy, gdy proces trawienia w żołądku już się zakończył. Jelito cienkie dzieli się na trzy części: dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte (biodrowe). Jelito cienkie ma 4-5 metrów długości i ułożone jest w luźnych skrętach w jamie brzusznej. Gdy moi pacjenci mówią, że czują, jak gazy i jedzenie przesuwają się „w żołądku”, to w rzeczywistości odczuwają oni ruchy jelita cienkiego i przesuwanie się masy pokarmowej w tym jelicie.
W jelicie cienkim następuje dalsze trawienie pokarmu, a także wchłanianie strawionego pożywienia (w jelicie czczym i krętym). Jelito cienkie jest wyściełane gęstą warstwą palcowatych wyrostków zwanych kosmkami. Zwiększa to znacznie powierzchnię jelita i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Gdyby wszystkie kosmki rozłożyć płasko jeden obok drugiego, to ich ogólna powierzchnia byłaby mniej więcej równa powierzchni kortu tenisowego. Należy zaznaczyć, że nowotwór jelita cienkiego jest niezwykle rzadki.