W procesie trawienia biorą również udział inne narządy. Jednym z nich jest trzustka, podłużny narząd, podobny w kształcie do cienkiej butelki, leżący za żołądkiem. Jej funkcja trawienna to produkcja enzymów, które są uwalniane do jelita cienkiego i tam rozkładają białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto trzustka produkuje również dwa hormony, insulinę i glukagon. Substancje te są uwalniane do krwi, gdzie regulują poziom glukozy.
Wszystkie substancje odżywcze wchłonięte w przewodzie pokarmowym są następnie transportowane do wątroby, największego narządu naszego ciała. Węglowodany ze zjedzonej kanapki docierają tam w postaci cukrów prostych. Wątroba przerabia te cukry na glukozę, która jest paliwem naszego organizmu. Nie zużyte zapasy glukozy przechowywane są w wątrobie i w tkance mięśniowej w postaci większych od glukozy cząsteczek, zwanych glikogenem. W razie większego zapotrzebowania na energię wątroba może również przerabiać tłuszcze i białka na glukozę, aby to zapotrzebowanie zaspokoić.
Jedną z wielu czynności wątroby jest również produkcja żółci. Żółć to zielonkawy płyn zawierający sole żółciowe, które rozbijają kuleczki tłuszczu w przewodzie pokarmowym (emulsyfikują). Rozdrobnione kuleczki tłuszczu mogą być następnie zaatakowane enzymami trawiennymi.
Na dolnej powierzchni wątroby leży woreczek żółciowy, gruszkowaty narząd, który magazynuje żółć wyprodukowaną w wątrobie. Podczas posiłku woreczek żółciowy kurczy się i wstrzykuje porcję żółci do światła dwunastnicy, z którą jest połączony przewodem żółciowym wspólnym.