Czynników podwyższonego ryzyka związanych z wiekiem, rasą, genetycznym obciążeniem rodzinnym i własną historią chorób nie można wyeliminować.
Jednakże przez uświadomienie sobie tych czynników, ty i twój lekarz, możecie wspólnie zdecydować, czy należysz do grupy zwiększonego zagrożenia, kiedy rozpocząć badania przesiewowe i które badania są dla ciebie najbardziej odpowiednie. Najlepszym sposobem na zmniejszenie zagrożenia, niezależnie od jego stopnia, i zwiększenie szans przeżycia są regularnie przeprowadzane badania przesiewowe. Przesłanie to powtarzam aż do znudzenia!
Na szczęście istnieją również czynniki ryzyka, które można kontrolować. Są one związane z naszymi przyzwyczajeniami i stylem życia. Jeżeli odpowiednio zmienisz swoje nawyki i styl życia, możesz nie tylko zmniejszyć stopień zagrożenia rakiem jelita grubego, ale poprawić swój ogólny stan zdrowia i samopoczucie.