Zarówno w raku jelita grubego, jak i w innych poważnych chorobach zidentyfikowanie indywidualnych czynników podwyższonego ryzyka może sygnalizować potrzebę wcześniejszych i być może częstszych badań przesiewowych, leczenia albo radykalnych zmian w trybie życia. Innymi słowy, poznanie indywidualnych czynników podwyższonego ryzyka może uratować ci życie.
Możesz się czuć zdrowy, pełen energii i prowadzić odpowiedni tryb życia. Możesz nie wiedzieć, czy jesteś zagrożony rakiem jelita grubego. Ale czy jesteś i w jakim stopniu? Przypatrzmy się różnym czynnikom, które mogą wpłynąć na stopień ryzyka. Należą tu wiek, historia medyczna twojej rodziny, twoja własna historia medyczna oraz tryb życia.
Wiek
Dziś u większości osób wiek jest najważniejszym czynnikiem zwiększającym zagrożenie rakiem jelita grubego. Wprawdzie nowotwór ten zdarza się i u młodych ludzi, ale jest to typowa choroba ludzi po pięćdziesiątce. Statystyki mówią, że 90% przypadków raka jelita grubego występuje u osób powyżej 50 roku życia.
Dlaczego wiek tak zwiększa zagrożenie? Główną przyczyną jest to, że powstanie polipów jest konsekwencją nagromadzenia mutacji komórek. Zabiera to wiele lat. Prawdopodobieństwo pojawienia się polipów wzrasta z wiekiem. W wieku 50 lat około 10% Amerykanów ma polipy, po przekroczeniu siedemdziesiątki liczba ta wzrasta do 30%. Niewielki odsetek tych polipów, jeżeli nie są leczone, może zmienić się w złośliwe guzy. Jedynym sposobem, aby się przekonać, czy polip jest złośliwy, jest zbadanie histopatologiczne pobranego w trakcie endoskopii materiału tkankowego.