Dietą najczęściej stosowaną podczas przygotowywania się do kolonoskopii jest czysta płynna dieta, którą należy stosować przez cały dzień przed zabiegiem. Dieta polega na piciu wyłącznie klarownych płynów. Należą do nich:
♦ Lekki rosół z kury lub wołowy (tylko płyn, bez żadnych dodatków, np. makaronu).
♦ Przejrzysta galaretka owocowa (ale nie zabarwiona na czerwono, bo czerwony barwnik może wyglądać jak krew na ścianach jelita).
♦ Przejrzysty sok owocowy: sok z białych winogron, biały sok żurawinowy, sok jabłkowy.
♦ Woda.
♦ Kawa lub herbata, może być z cukrem (osobiście uważam, że parę kropli mleka nie zaszkodzi).
Aby nie zgłodnieć przez cały dzień, należy sobie przygotować dużą miskę galaretki owocowej, dużo rosołu z kury, dużą szklankę soku owocowego, co będzie stanowić śniadanie, obiad i kolację. Rosół z kury jest specjalnie zalecany na kolację, bo zawarte w nim substancje odżywcze pomogą ci przetrwać głodówkę. Należy unikać mleka, produktów mlecznych, sproszkowanych namiastek śmietanki do kawy oraz czerwonych, pomarańczowych i fioletowych soków, które barwią zawartość jelita, utrudniając lekarzowi badanie.
Niektórzy pacjenci nie mogą znieść ścisłej płynnej diety. Tym pozwalam na małe oszustwo: nieco białego chleba (rozpuści się już w ustach i nie pozostawi resztek), trochę białego makaronu lub białych krakersów. Jest to znośne wyjście dla tych, którzy nie mogą wytrzymać na płynnej diecie. Zanim jednak rozpoczniesz przygotowanie, omów szczegóły diety ze swoim lekarzem.